Kun je met een thuisaccu goedkope nachtstroom laden?

Geplaatst door Erol Aslan op

Opslagsystemen voor zonnestroom spreken tot de verbeelding. Altijd elektriciteit, ook bij een stroomstoring. In dit artikel behandelen we een aantal veelgestelde vragen over thuisbatterijen.

Kun je met een thuisaccu goedkope nachtstroom laden?

Kun je met een thuisaccu goedkope (nacht)stroom laden?

Dat kan alleen als de batterij een hybride-omvormer heeft die ook die functie aan boord heeft. Sommige thuisbatterijen werken ook samen met een (bestaande) solaromvormer, maar dat is een éénrichtingsweg. De omvormer kan wel terugleveren aan het net, maar niet anders en opladen met goedkope (nacht)stroom is niet mogelijk. Bij een hybride-inverter kan opladen met 230 Vac meestal wel. Sterker nog, sommige systemen zijn aan te sturen door energiebedrijven die de accu kunnen gebruiken om het net te balanceren.

Virtuele elektriciteitscentrale

Kun je het net balanceren met een kleine thuisbatterij?

Ja, want heel veel thuisbatterijen en de accu’s in elektrische auto’s maken een grote virtuele elektriciteitscentrale. Vooral Eneco is hier druk mee met CrowdNett. Consumenten van bepaalde merken opslagsystemen kunnen bij Eneco een vergoeding krijgen als ze een deel van de capaciteit van hun batterij beschikbaar houden voor Eneco. In tijden van een stroomoverschot- of tekort, kan Eneco al die kleine opslagsystemen gebruiken om onbalans weg te werken. Eneco betaalt tussen de 400 en 500 euro per jaar voor deze dienst.

Is een energiemanagementsysteem (EMS) interessant?

Een energiemanagementsysteem (EMS) is eigenlijk een uitgebreidere versie van de ingebouwde energiemanager in de hybride-inverters. Een EMS kan ook apparaten in- en uitschakelen en verhoogt daarmee het percentage eigen gebruik. Als de accu vol is, vindt normaliter teruglevering aan het net plaats. Straks, als de salderingsregeling is afgelopen, zou de financiële opbrengst wel eens erg gering kunnen zijn. Zeker als alle mega grote zonneparken ook terugleveren. Het wordt dan interessant om zoveel mogelijk zonnestroom binnenboord te houden. Als de accu vol is, kan de vaatwasser van start gaan, of de warmtepomp voor warmtapwater. Een EMS houdt soms ook rekening met de weersvoorspelling. Bij sommige hybride-inverters (zoals bij SMA) is een EMS standaard aanwezig.

Hoe lang doe je met de inhoud van zo’n thuisbatterij?

De opslagcapaciteit en het vermogen van de netomvormer bepaalt meteen de gebruiksperiode. Een simpele rekensom is het. Trek je continu 5 kW uit een batterij met een opslagcapaciteit van 10 kWh, dan houdt de batterij dat precies twee uur vol.

Hoe lang duurt het voordat een batterij vol is?

Dat is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de toegestane laadstroom. Meestal is de laadstroom hetzelfde als de ontlaadstroom. Stel in bovenstaande situatie met 10 zonnepanelen van in totaal 3 kWp, en een accu van 10 kWh, dan duurt het opladen 3 uur en twintig minuten. Dit is de theoretische laadtijd. De zonnepanelen presteren vaak minder en de piek is rond half één ’s middags.

Door:Richard Mooi

Bron: https://www.installatiejournaal.nl/energie/artikel/2019/07/kun-je-met-een-thuisaccu-goedkope-nachtstroom-laden-1019848?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20190812-INJ&tid=TIDP1049175X3862B32F53664E3FAA188697570D849BYI4


Deel dit bericht



← Ouder bericht Nieuwer bericht →