Wat is beter: micro-, stringomvormers of een systeem met optimizers?

Geplaatst door Erol Aslan op

De één zweert bij micro-omvormers, de ander vindt de ‘ouderwetse’ stringomvormer de beste oplossing voor een zonnestroominstallatie. Een derde heeft toch liever een systeem met optimizers. Het rijtje oplossingen wordt steeds groter.

Wat is beter: micro-, stringomvormers of een systeem met optimizers?

Stringomvormer:

De stringomvormer is het meest gebruikt. Alle zonnepanelen worden in serie aangesloten op de omvormer en vormen dus één string. Nadeel is dat bij schaduw op een deel van de panelen, de totale opbrengst wegzakt. De zogenaamde maximum powerpoint-tracker (MPPT) reageert op het minst presterende paneel in de string. Dat hoeft niet ééns een beschaduwd paneel te zijn. Tussen een batch zonnepanelen zit zelfs een verschil in opbrengst. De zogenoemde vermogenstolerantie kan wel enkele procenten bedragen. Het beste paneel uit de serie zal dus nooit maximaal presteren omdat het slechtste paneel de zwakste schakel is. Grotere omvormers kunnen meerdere strings aan. Het voordeel is dat elke string zijn eigen MPP-tracker heeft. Met een omvormer met twee strings kan een noord-zuidopstelling worden gemaakt. Of panelen die veel in schaduw krijgen kunnen eveneens op de tweede string worden aangesloten.

SolarEdge omvormer:

Eén merk is hier alleenheerser: SolarEdge. Het bedrijf levert omvormers in combinatie met optimizers voor montage achter elk zonnepaneel. Soms zijn de panelen in de fabriek als voorzien van de SolarEdge-optimizers. SolarEdge garandeert dat elk paneel altijd maximaal presteert. Gemiddeld is de opbrengst van een pv-installatie met optimizers zo’n 14% hoger, meldt het bedrijf. Elk paneel is door de optimizers goed te monitoren. Volgens leveranciers is SolarEdge een populair systeem bij particuliere daken. Het is geen goedkope oplossing. Het is daarom de vraag of je de extra investering eruit haalt.

Huawei:

Huawei heeft voor een mixvorm gekozen. De stringomvormers zijn uit te breiden met optimizers van hetzelfde bedrijf. Alleen panelen die veel last hebben van schaduw krijgen een optimizer. Wie de opbrengst van die panelen wil monitoren moet een extra kastje tussen de omvormer en de string plaatsen. De drie-fase omvormer heeft al een ingebouwde communicatiemodule met de optimizers.

Tigo optimizers:

De laatste jaar zijn er optimizers van Tigo op de markt gekomen. Ze zijn geschikt voor elke willekeurige stringomvormer. Panelen die veel last hebben van schaduw krijgen dan een Tigo-optimizer. Ze zijn ook achteraf aan een zonne-installatie toe te voegen. De opbrengst per paneel monitoren, zoals bij de optimizers van SolarEdge en Huawei, is mogelijk maar vereist een investering in gateway en afleesunit. Voor twee paneeltje dat een dure oplossing. Natuurlijk is de totale opbrengst van de installatie gewoon op de stringomvormer af te lezen.

Micro-omvormers:

Volgens voorstanders is dit de ultieme vorm van DC/AC-omvorming. Elke paneel krijgt een eigen omvormertje. Soms zijn er twee of vier omvormers in één behuizing ondergebracht, zodat je minder AC-bedrading hoeft door te lussen op het dak. Bij micro-omvormers kan de positieve vermogenstolerantie van de panelen worden benut, en is er geen last van schaduw of een vogelpoepje op één paneel. De opbrengst per paneel is gemakkelijk te monitoren. Nog een voordeel: bij brand schakel je de wisselspanning eenvoudig binnenshuis af. Er blijft geen hoge DC-spanning op het dak achter, zoals bij stringomvormers. Het aanbod aan micro-inverters is inmiddels zeer breed, maar toch is het geen populaire oplossing. Ze zijn beduidend duurder in aanschaf, maar hoeven –als het goed is- tijdens de verwachte levensduur van pv-panelen (25 jaar) niet vervangen te worden. Fabrikanten geven vaak 20 jaar garantie. Maar goed, er kan altijd ééntje stuk gaan en dan moet je voor die éne kapotte omvormer wel het dak. Alleen al dat kan in de papieren lopen.

Een grote en kleinere stringomvormer:

De kleinste stringomvormers hadden vaak een vermogen vanaf 2 kWp. De laatste tijd komen er ook kleinere omvormers van 1000 Wp of zelfs 700 Wp. De 3 of 4 panelen die ’s middags in de schaduw van een dakkapel komen zet je dan op een kleinere stringomvormer. De andere panelen op een grote stringomvormers. Dit zou wel eens de goedkoopste oplossing kunnen zijn.

Door Richard Mooi

Bron: https://www.installatiejournaal.nl/energie/artikel/2019/04/wat-is-beter-micro-stringomvormers-of-een-systeem-met-optimizers-1019532?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20190429-INJ&tid=TIDP669650X07517B90FCDE421AB0379CACF4FA5115YI4

 

 


Deel dit bericht



← Ouder bericht Nieuwer bericht →