BTW teruggave

U kunt ervoor kiezen om de BTW teruggave van uw zonne-energie systeem te laten verzorgen door Zuur Administratie en Advies te Appingedam voor een meerprijs van  € 100,- exclusief BTW. 

Let op: door een recente wijziging (december 2018) moet de BTW op de aanschaf van zonnepanelen binnen 6 maanden na aanschaf (installatie/factuurdatum) uiterlijk worden ingediend.

Als u, onderstaande stappen volgt dan kunt u zelf ook uw BTW van uw zonne-energie systeem terug vorderen. Het is vrij eenvoudig.

BTW van uw zonnepanelen. 

U kunt als particulier BTW terug ontvangen van uw investering in uw zonne-energie systeem. Het gaat hierbij om 21% BTW over het materiaal en installatiekosten.  U mag namelijk gezien worden als ondernemer. Dit betekent dat u de BTW over de investering mag terugvragen, maar BTW moet betalen over de opgewekte stroom. Echter, de BTW over de opgewekte stroom is een heel laag bedrag zodat u hiermee onder de kleine ondernemersregeling valt. Deze BTW hoeft u in de opvolgende jaren niet te betalen, mits u de juiste weg volgt.

Stap 1:

Meld u, aan als ondernemer bij de belastingdienst en vraag direct ontheffing van administratieve verplichtingen voor het jaar na aanschaf.

Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders van de belastingdienst in. Geef bij punt 3 aan dat u vanaf volgend jaar ontheffing van administratieve verplichtingen wenst. U heeft zich dan als ondernemer aangemeld en tegelijkertijd afgemeld voor administratieve verplichtingen in de jaren na aanschaf. Let op: in het jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft dient u wel de administratieve verplichting uit te voeren.
Let er goed op dat u de volledige BTW teruggave in één en hetzelfde kwartaal doet. Dit in hetzelfde kwartaal waarin u de ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvraag!

Stap 2:

Ontvangst bevestiging van de belastingdienst

Binnen een aantal werkdagen ontvangt u van de belastingdienst een bericht dat u als ondernemer bent aangemerkt. Een aantal dagen later ontvangt u van de belastingdienst de gebruikersnaam en toegangscode om uw aangifte van BTW te verzorgen.

Stap 3:

Aangifte doen van BTW

Let op dat u aangifte doet van de BTW over de totaalfactuur van uw aanschaf wanneer u deze heeft betaald. Deelfacturen van uw zonnepanelen kunnen problemen bij de Belastingdienst opleveren. Met de gebruikersnaam en toegangscode kunt u nu aangifte doen van omzetbelasting. de belastingdienst geeft aan voor welke termijnen u de aangifte dient te verzorgen. met de aangifte(s) vordert u de BTW op uw investering terug. In sommige gevallen ontvangt u van de belastingdienst een aangifteformulier waarna u de aangifte schriftelijk doet. U moet in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen wel BTW gaan betalen over de opgewekte stroom, maar dat is bijna een te verwaarlozen bedrag. 

Let op: u dient een officieel factuur te hebben, de orderbevestiging is niet voldoende, ook al staat daar de BTW op vermeld.

 ZZP-ers en BTW teruggave:

Bent u al zelfstandige (ZZP-er) en heeft u een dusdanige omzet dat u niet meer onder de kleine ondernemersregeling valt, dan kunt u de BTW op uw investering eveneens terugvorderen, echter is het de vraag of dat slim is. De aangifte zou dan immers via uw reguliere aangifte van omzetbelasting moeten plaatsvinden. U dient namelijk elk jaar het forfait aan de belastingdienst te betalen. Voor de lange termijn is het dan slimmer om de BTW op uw zonnepanelen niet te gaan terugvorderen.

Wellicht zijn er mogelijkheden de aangifte door uw partner (medebewoner) te laten plaatsvinden. Voorwaarde is dat de energierekening en de factuur van de zonnepanelenleverancier dan ook op de naam van de partner moet staan.